Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Ik ga akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.

Doe het zelf tips

⁠Welke kwast kun je het beste gebruiken voor watergedragen verf?⁠

De traditionele varkenshaarkwasten kun je beter niet gebruiken voor het schilderen met watergedragen verf. De varkenshaar reageert namelijk op het water in de verf waardoor deze snel naar buiten gaat staan. Beter is het om een speciale synthetische kwast te gebruiken, deze kwast bestaat uit speciale vezels met een zachte bovenkant, die zorgen voor een goede verfopname en een streeploos resultaat. ⁠

Zijdeglans, halfglans of hoogglans voor buitenschilderwerk?

Wij krijgen vaak de vraag welke glansgraad te gebruiken voor het buitenschilderwerk. In de meeste gevallen adviseren wij om één van de hoogglanzende lakken van Sikkens te gebruiken, hoogglans is beter bestand tegen ons klimaat. Echter er zijn ook huizen waarbij het verstandiger is om een andere keus te maken, wilt u een op maat gemaakt advies maak een afspraak op onze site voor een bezoek aan huis!

Kleur scannen met je mobiel

Zie je een geweldige kleur, wil je weten wat het kleurnummer is en zou je deze eens willen uitproberen op je muur? Dat kan vanaf nu heel eenvoudig met de nieuwe Sikkens app met de Visualizer functie!

Download de Sikkens app voor iPhone: https://apple.co/2lxY6Lk
Download de Sikkens app voor Android: https://bit.ly/2kneOgn

Wanneer is het perfect schilderweer?

Wij krijgen vaak de vraag, kan je met dit weer wel schilderen? Perfect schilderweer komt in Nederland maar zelden voor, maar de slimme schilder past zich aan de weersomstandigheden aan.

 • Ga niet in de felle zon staan
 • Houdt rekening met de windrichting
 • Bij regen is er altijd wel een "droge" plek aan een huis
 • Als het vriest kan je alleen buiten schilderen, als je de werkplek kunt afschermen en verwarmen.

Pas je je aan de omstandigheden aan, dan is het bijna altijd schilderweer!

Hoe komt het dat de verflaag begint te verpoederen?

Verpoederen komt door slijtage van de verflaag.
Bij glanzende verf gaat eerst de glanslaag van de verf, daarna komen de pigmentdeeltjes los te liggen en ontstaat krijtvorming van de verf.
Bij de halfmatte verfsystemen vind een veel snellere verpoedering plaats.
Verpoedering geeft dus aan dat het tijd is om opnieuw te schilderen!

Wat te doen bij blaasvorming?

Blaasjes in de verse verflaag ontstaan meestal bij grofporig hout (meranti/merbau), de lucht die in deze poriën zit zet uit bij snelle opwarming. Als je aan het schilderen bent, sluit je deze poriën af waardoor er belletjes kunnen ontstaan. Wat kun je eraan doen?

Voorkom de blaasjes door uit de zon te schilderen (het beste is achter de zon aan schilderen). Ook hebben wij een speciale poriënvuller die het probleem voorkomt.
Als de blaasjes toch zijn ontstaan , dan zit er niets op dan de verf te laten drogen, daarna de blaasje weg schuren en opnieuw schilderen.

Houtwerk schilderen van licht naar donker, kan dat?

 • Maak het oppervlak schoon
 • Schuur de huidige verflaag
 • Schuurstof weghalen
 • Zet een laag grondverf op in de eindkleur
 • Probeer de grondlaag niet te dik op te zetten!
 • 2 lagen grondverf opzetten bij groot kleurverschil
 • Wederom schuren en stof weghalen
 • Aflakken
 

Schuur of tuinhuis schilderen?

Het is belangrijk om een goed ademende maar beschermende beits te gebruiken, maar eerst moet je beginnen met:

 • Het weghalen van alle vuiligheid en losse verf
 • Schuren van de ondergrond
 • Keuze van de juiste gereedschappen

Hoe schilder je metalen?

Maak het metaal schoon met ontvetter, verwijder zoveel mogelijk roest, gebruik de juiste schuurmiddelen en gebruik daarna een goed hechtmiddel. Wist je dat juist bij metalen een goede hechtprimer het allerbelangrijkste is?

Hoe behandel je tuinmeubelen met olie?

​Je kunt kiezen uit teak of bankirai olie⁠, maar beits is ook een mogelijkheid. Wij krijgen vaak de vraag of wij een "onzichtbare" oplossing hebben, dit is echter niet mogelijk, bij alle behandelingen van hout krijg je namelijk een verzadiging van het hout (het product trekt er namelijk in) daardoor komt de natuurlijke kleur van hout altijd naar boven.

Vliegjes in de natte verf? Wat kun je hieraan doen?

Allereerst ga niet proberen om de vliegjes er meteen uit te halen, ga ook niet nogmaals met verf eroverheen.
Laat de verf met vliegjes eerst 2 dagen drogen ga er daarna met een handveger of spons overheen. Meestal is dit voldoende, zo niet dan zit er niets anders op dan het geheel even lichtjes te schuren en nogmaals te schilderen.

Hoe behandel je Douglas Hout?

Douglas hout kun je uiteraard onbehandeld buiten laten, alleen dan vergrijsd het hout.
Wil je de huidige houtkleur zoveel mogelijk origineel houden, dan kun je Douglas heel goed behandelen met impregneerolie. 

Welke kwast moet ik gebruiken?

​Allereerst is het belangrijk om te weten of je met watergedragen of terpentinegedragen verf ⁠gaat schilderen, ga je planken of deuren/kozijnen schilderen, ben je aan het gronden of aflakken, is het grof of een precisie klus, kortom de goede keus maken is helemaal nog niet zo makkelijk, wij helpen je graag!⁠

Hoe repareer ik beschadigd hout?

 • Gebruik buiten een 2 componenten vulmiddel.⁠
 • A en B component op plamuurmes doen en mengen.⁠
 • Vul de te repareren plek⁠.
 • Schuur de reparatieplek⁠.
 • De plek behandelen met grondverf⁠.

Kunnen wij je helpen?

Zit je midden in een verfklus in je woning en kom je er niet uit? Of wil je nu echt eens die kozijnen aanpakken? Neem contact met ons op, we helpen je graag. Je kunt bij ons terecht voor alle vragen of informatie op het gebied van schilderen, behangen en glaswerk.

Telefoon:
013 - 5141408

Adres:
Margrietstraat 61 Middelbeers